10 Kasım 2013 Pazar

Yiyeceklerde nişasta arama


DENEY   KONUSU :  Yiyeceklerde nişasta arama

Kullanılan Araç Gereç ve Materyal: Tentürdiyot, damlalık, karıştırma çubuğu, kağıt bardaklar, mısır nişastası ve çiğ patates, ekmek, vb. besin parçaları
Deneyin Yapılışı: Bir bardağın yarısına kadar su konulur. Üzerine biraz mısır nişastası ilave edilerek, bardağa 2 damla tentürdiyot eklenir ve karıştırılır. Bu uygulama diğer besinlerle de ayrı ayrı tekrarlanır

 NİŞASTA NEDİR ?
Bitkilerde depo maddesi olarak meydana getirilen polisakkarittir. Nişasta beyaz renkli, kokusuz, lezzetsiz bir tozdur. Soğuk suda çözünmez, sıcak suda kısmen çözünür ve bir pelte meydana getirir. İyot çözeltisi ile maviye boyanır. Mikroskop tetkiki ile hangi bitkiye ait olduğu saptanabilir. Çünkü nişasta tanelerinin şekli elde edildiği bitkiye göre özeldir.
Nişasta glikozdan yapılmış bir polisakkarittir. Asit veya fermentler ile hidroliz sonucu glikoz elde edilir. Nişasta bir gıda maddesidir. Eczacılık endüstrisinde komprimelerin yapımında dolgu maddesi olarak kullanılır. Dekstrin, glikoz ve amil alkol eldesinde bir ilkel maddedir.

Nişasta: Yalnızca bitkide depo besin maddesi olarak görülür. Çok sayıda glikoz molekülünün bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Arpa, buğday, patates gibi besinlerde görülür. Suda erimezler. Hücre zarındaki porlardan geçemeyecek kadar büyük moleküllerdir. Hayvanlar nişastayı sindirim olayı ile glikoza dönüştürerek kullanırlar. Nişastanın ayıracı iyot çözeltisidir. Nişasta iyot çözeltisi ile mavi-mor renge dönüşür.

DENEYİN UYGULANIŞI
 
                                    Mısır nişastasının tentürdiyot damlatılmadan önceki ve sonraki halleri .

SONUÇ :  Tentürdiyot damlatılan yiyeceklerde renk değişimi gözleniyorsa o yiyeceğin yapısında nişasta var demektir. 

 Hazırlayan: Aynur ERDOĞDU 9-A 1930

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder