18 Ekim 2013 Cuma

Geri Dönüşüm H. E. Özdemir 9-B

GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR ?
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Diğer bir tanımlamayla herhangi bir şekilde kullanılarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham veya mamul madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak tanımlanabilir. 
Elbette kaynakların sonsuz olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu doğal kaynakların tükeneceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu durumun farkına varan ülke ve üreticiler kaynak israfını önlemek ve ortaya çıkabilecek enerji krizleri ile baş edebilmek için atıkların geri kazanılması ve tekrar kullanılması için çeşitli yöntemler aramış ve geliştirmişlerdir. Kalkınma çabasında olan ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya bulunan gelişmekte olan ülkelerin de doğal kaynaklarından uzun vadede ve maksimum şekilde faydalanabilmeleri için atık israfına son vermeleri, ekonomik değeri olan maddeleri geri kazanma ve tekrar kullanma yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Geri dönüşümde amaç; kaynakların gereksiz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir. Demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik, kauçuk, cam, elektronik atıklar gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması, doğal kaynakların tükenmesini en azından geciktirecektir. Bu durum; ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azalttığı ve bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.

                                   Geri dönüşüm için toplanıp balyalanmış kağıtlar
 
 


                                               ATIK YAĞLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ

TÜRKİYE’DE YILLIK BAZDA MADENİ YAĞ ÜRETİMİ VE OLUŞAN ATIK YAĞ MİKTARLARI
Toplam Madeni Yağ Üretimi      : 500.000 Ton/Yıl 
Motor Yağı Üretimi                     : 270.000 Ton/Yıl
Endüstriyel Yağ Üretimi             : 230.000 Ton/Yıl 
Tahmini Atık Yağ Üretimi          : 250.000 Ton /Yıl
Toplanan Atık Yağ Miktarı         : 10-15. 000 Ton /Yıl
Kayıp / Yasa Dışı İmha              : > 230.000 Ton /Yıl(230.000Ton’dan Fazla)

ATIK YAĞ NEDEN TEHLİKELİDİR 
- Atık yağlar Ekotoksik özelliğe sahiptir. Bulunduğu ortamı kirletir. Ortamda yaşayan canlılara zarar verir.  Bu yüzden toprağa ve suya atılmamalıdır. 
- Sobalar, küçük fırınlar, gibi yerlerde yakılması yasaktır.  Çünkü atık yağın içindeki ağır metal ve klor bileşimleri atık hava ile birlikte atmosfere salınarak havayı kirletir ve insan sağlığına zara
BİYODİZEL NEDİR?
Biyodizel, kolza, ayçiçek, soya ,aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizatör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıtolarak kullanılan bir üründür.Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Biyodizel petrol içermez; fakat saf olarak veya her oranda petrol kökenli dizelle karıştırılarak yakıt olarak kullanılabilir. Saf biyodizel ve dizel-biyodizel karışımları herhangi bir dizel motoruna , motor üzerindeki herhangi bir modifikasyona gerek kalmadan veya küçük değişiklikler yapılarak kullanılabilir.
BİYODİZELİN ÖZELLİKLERİ
• Çevre dostu
• Yenilenebilir hammaddelerden elde edilebilen
• Atık bitkisel ve hayvansal yağlardan üretilebilen
• Anti-toksik etkili
• Biyolojik olarak hızlı ve kolay bozunabilen
• Kanserojenik madde ve kükürt içermeyen
•  Yüksek alevlenme noktası ile kolay depolanabilir, taşınabilir ve kullanılabilir
•  Yağlayıcılık özelliği mükemmel
•  Motor ömrünü uzatan
•  Motor karakteristik değerlerinde iyileşme sağlayan
• Kara ve deniz taşımacılığında kullanılabilen •  Isıtma sistemleri ve jeneratörlerde kullanıma uygun
• Stratejik özelliklere sahip
• Mevcut Diesel motorlarında hiçbir tasarım değişikliği gerektirmeden kullanılabilen
• Ticari başarıyı yakalamış bir yeşil yakıttır.

           
ÜLKEMİZDE BİODİZEL ÜRETİMİ VE KULLANIMI İLE İLGİLİ

1.      Enerjide dışa bağımlılığımızı öz kaynaklarımızı kullanarak azaltacaktır,
2.      TÜKENMEK zorunda olan ham petrole karşılık TÜKENMEZ enerji kaynaklarımız
harekete geçirilmiş, uyuyan dev potansiyelimiz uyandırılmış olacaktır
3.      Tarım ve tarıma dayalı sanayi gereken ilgiyi bulacak, çiftçimizin yüzü gülecek,
istihdam artacaktır.
            Sonuç olarak ülkemiz ham madde kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Fakat bu ham madde kaynaklarının yanı sıra geleceği göz önünde bulundurup yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalıdır. Bunun sağlanıp teşvik edilmesi için de ülkemizin gerekli yatırımı yapmak zorunluluğunu üstlenmesi gerekmektedir . Ekonomik açıdan dışa bağımlılığı getirecek en önemli etmen ise bu yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince duyurmayıp halkın BİLİNÇSİZ bir şekilde bu atıkları doğaya salmasıdır. Ülkemizde bulunan tesis sayısı artırılmalı ve gerekli teşvik devlet tarafından sağlanmalıdır. Bilim insanlarının tahmin ettiği verilere göre dünyamızdaki fosil yakıtlar 50-60  yıl sonra tükenecektir. Bu da demek oluyor ki dünya global olarak var olan ham maddeleri EN İYİ ŞEKİLDE kullanmak durumundadır. Bu alana yaptığımız yatırım belki bugün değil ama 30-40 yıl sonra etkisini göstermeye başlayacaktır.

                                                                              Hazırlayan
                                                                      Hilmi Emre ÖZDEMİR
                                                                                  9/B
                                                                                  1118
                                                                    İÇEL ANADOLU LİSESİ
             Kaynakça:

 
 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder